Un nou proiect de propunere din partea Comisiei Europene care a fost divulgat dezvăluie că ia în considerare posibilitatea de a forța producătorii de smartphone -uri și tablete să-și facă dispozitivele mai durabile și mai ușor de reparat.

Această acțiune are ca scop limitarea deșeurilor electronice. Dacă va deveni realitate, Comisia spune că va reduce emisiile de carbon echivalent cu 5 milioane de mașini pe șosea.

Proiectul se concentrează pe baterii și piese de schimb. Conform acesteia, producătorii vor fi obligați să furnizeze cel puțin 15 componente cheie pentru fiecare dispozitiv, la cinci ani de la lansare. Aceste accesorii includ baterii, afișaje, încărcătoare, capace din spate, suporturi pentru carduri de memorie/card SIM.

Legislația propusă dorește ca producătorii fie să se asigure că capacitatea bateriei este menținută la 80% după 1.000 de cicluri de încărcare, fie să furnizeze baterii timp de cinci ani. De asemenea, actualizările de software nu ar trebui să aibă un efect negativ asupra duratei de viață a bateriei. Cu toate acestea, aceste reguli nu se vor aplica dispozitivelor de securitate și dispozitivelor rulabile/pliabile.

Coaliția de mediu pentru standarde (ECOS) spune că, deși proiectul pare sensibil și încurajator, ar trebui să facă un pas mai departe. De exemplu, agenția consideră că consumatorii ar trebui să aibă dreptul atât la o înlocuire a bateriei în ciclul de viață de cinci ani, cât și la o garanție că va dura cel puțin 1.000 de cicluri de încărcare complete. De asemenea, se precizează că consumatorii ar trebui să își poată repara dispozitivele fără a fi nevoiți să recurgă la ajutor profesional.

Dacă propunerea va fi aprobată, comitetul va introduce noi etichete similare televizoarelor, mașinilor de spălat și altor produse electronice de uz casnic. Aceste etichete vor arăta cât de durabil este dispozitivul – protecție la apă și praf, cât de rezistent este la picături și, desigur, cât de mult ține bateria pe durata de viață a dispozitivului.

Share.

Fondator MobileHub.ro, sunt pasionat de tot ceea ce însemna gadget, în special telefoane mobile, smartwatch-uri şi tabletele. Cu o vechime în industria de jurnalism tech din 2014. Scriu pe acest portal tech, ultimele informaţii despre gadget-uri, recenzii, ghiduri şi multe alte articole.

Lasa un raspuns