Telefoanele Android în pericol: Versiunile vechi ale sistemului de operare, ținta atacurilor cibernetice

Recent, s-a descoperit că un nou malware țintește telefoanele Android care utilizează versiuni vechi ale sistemului de operare. Acești infractori cibernetici folosesc această amenințare pentru a bloca dispozitivele și pentru a cere apoi răscumpărări.

Pericolul versiunilor vechi de Android

Telefoanele care folosesc versiuni învechite ale Android sunt vulnerabile la atacuri, deoarece aceste sisteme nu beneficiază de cele mai recente actualizări de securitate. Malware-ul, numit Rafel RAT, a fost folosit în peste 120 de atacuri, vizând în special organizații guvernamentale și militare din Statele Unite, China și Indonezia. Odată instalat, acesta poate criptona fișierele, șterge datele, bloca ecranul și localiza dispozitivul în timp real.

Metode de răspândire

Rafel RAT se răspândește prin aplicații false care imită branduri populare precum Instagram și WhatsApp. În timpul instalării, cere permisiuni riscante, cum ar fi excepția de la optimizarea bateriei pentru a putea rula în fundal. Aproximativ 10% din infecțiile cu acest malware activează modulul de ransomware, care utilizează o cheie de criptare pentru a bloca fișierele victimei și poate chiar să schimbe parola ecranului de blocare pentru a afișa un mesaj de răscumpărare.

Cum să vă protejați

Pentru a evita aceste atacuri, este crucial să nu descărcați aplicații din surse nesigure, să nu faceți clic pe linkuri suspecte din e-mailuri sau SMS-uri și să scanați aplicațiile cu Google Play Protect înainte de a le deschide. De asemenea, este recomandat să vă asigurați că telefonul dvs. Android este mereu actualizat la cea mai recentă versiune a sistemului de operare.

În concluzie, utilizatorii de Android trebuie să fie vigilenți și să se asigure că folosesc versiuni actualizate ale sistemului de operare pentru a se proteja împotriva amenințărilor cibernetice tot mai sofisticate.

[SURSA]

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu este fondatorul MobileHub.ro, cu o vechime din 2014 în bloguri şi site-uri tehnologice, a început prin a lansa betit.ro în 2014, geeki.ro în 2019 şi mobilehub.ro în 2022. Pasionat de gadgeturi în special de telefoane mobile şi purtabile, scrie recenzii despre telefoane, ceasuri inteligente, tablete, sisteme de operare şi altele. Vechimea de 8 ani îşi spune cuvântul şi poate oferii o expertiză clară asupra lucrurilor ceea ce poate ajuta utilizatorul în a înţelege un produs anume. Urmăriţi ştirile zilnice, recenziile, opiniile şi alte articole prezentate de Marian pe MobileHub.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *