Săptămâna trecută, Apple a dezvăluit o nouă serie de iPhone 14 formată din patru modele diferite: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max. Spre deosebire de anii precedenți, doar cele două modele cele mai scumpe au beneficiat de noul cip A16 de la Apple.

Deloc surprinzător, acesta din urmă s-a dovedit a fi mai puternic decât cipul anterior conform primelor benchmark-uri. Cu toate acestea, nu a revoluționat sub nicio formă performanța smartphone-urilor Apple, care utilizează în continuare același proces de fabricatie de 5 nm. Acest lucru s-ar putea schimba din 2023 datorită unui nou cip semnat TSMC, cu o gravură și mai fină în 3 nm (N3E). Așa cum a fost cazul în acest an, doar iPhone 15 Pro și 15 Pro Max ar beneficia de el.

iPhone 15 Pro si 15 Pro Max vor fi mult mai eficiente din punct de vedere energetic

Un cip gravat la 3 nm nu numai că va permite iPhone-urilor să fie mult mai puternice decât generația actuală, dar mai ales să fie mai eficiente din punct de vedere energetic. Samsung a fost primul care a prezentat un cip gravat în 3 nm, dar prin gigantul taiwanez TSMC cel care se va ocupa de producția cipului de la Apple.

La rândul său, Samsung susține că noul proces de fabricație este cu 45% mai eficient în ceea ce privește consumul de energie decât procesul anterior de 5 nm, că este cu 23% mai eficient și că suprafața sa este cu 16% mai mică. În generațiile următoare, gigantul coreean se așteaptă chiar să reducă consumul de energie și dimensiunea cu 50%, respectiv 35% și să crească performanța cu 30%.

Cu astfel de îmbunătățiri, ne putem aștepta ca iPhone 15 Pro și 15 Pro Max să aiba o autonomie mai mare decât predecesorii lor, care sunt deja repere pe piață. Pe lângă iPhone-uri, Mac-urile ar trebui să beneficieze în curând și de un cip de 3 nm in 2023: M3.

Share.

Fondator MobileHub.ro, sunt pasionat de tot ceea ce însemna gadget, în special telefoane mobile, smartwatch-uri şi tabletele. Cu o vechime în industria de jurnalism tech din 2014. Scriu pe acest portal tech, ultimele informaţii despre gadget-uri, recenzii, ghiduri şi multe alte articole.

Lasa un raspuns