Huawei a mai lansat un telefon pliabil – și de data asta chiar pare că s-au jucat serios cu forma. Noul Huawei Pura X e un hibrid bizar între telefon cu clapetă și tabletă compactă, și sincer, n-a mai existat ceva chiar așa pe piață până acum. Nu e nici Pocket 3, cum ne așteptam, ci un model complet nou, care vine cu un design mai degrabă experimental.
Ce e de reținut de la început e că telefonul ăsta arată și funcționează altfel decât majoritatea pliabilelor. Când îl desfaci, te trezești practic cu un mini iPad în mână – are un ecran OLED de 6,3 inci, la 120 Hz, cu un format 16:10. Asta înseamnă că nu e lung și subțire ca un Flip de la Samsung, ci mai degrabă lat și pătrățos. De exemplu, Galaxy Z Flip 6 are un raport de 22:9 – deci deja vorbim despre o diferență mare în experiența de utilizare, chiar dacă pe hârtie dimensiunile sunt apropiate.

Pliat, Pura X arată mai grunjos decât te-ai aștepta: 91,7 x 74,3 x 15,1 mm. Pe exterior are un ecran mic, tot OLED, de 3,5 inci, rezoluție 980×980, destul de economic în ce privește consumul. Problema e că, dacă vrei să-l folosești eficient, trebuie să-l tot rotești. Serios, în imaginile promoționale apare cu balamaua laterală, ceea ce nu pare deloc comod în viața de zi cu zi.
Practic, dacă-l ții normal în mână după ce-l deschizi, nu e tocmai intuitiv cum ar trebui să-l rotești ca să vezi tot ce te interesează. Dar să zicem că te obișnuiești. Formatul larg ajută mult la vizionat clipuri, jocuri și alte chestii multimedia – acolo chiar face diferența, pentru că nu mai ai marginile negre enervante de pe alte pliabile.

Pe partea de specificații, Pura X vine cu 12 sau 16 GB RAM și între 256 GB și 1 TB de stocare – varianta de 1 TB e doar pentru o „ediție de colecție”, care vine cu spate din piele și design de-ăla „Mondrian style”, adică ceva mai artistic. Procesorul nu e menționat direct, dar probabil e unul dintre cipurile Kirin făcute „în casă” de Huawei – fie 9000S1, fie 9020, deci nu te aștepta la ceva Snapdragon.
La camere stă destul de bine, pe hârtie cel puțin:
- senzor principal de 50 MP, cu stabilizare optică,
- un ultrawide de 40 MP,
- teleobiectiv de 8 MP cu zoom optic 3,5x
- plus o cameră selfie de 10,7 MP.
Huawei zice că toate astea ar trebui să facă poze bune în orice condiții – dar știm deja că hardware-ul nu e totul, mai ales fără un procesor serios și un software optimizat.

Bateria are 4.720 mAh, iar încărcarea e decentă: 66 W pe fir, 40 W wireless. Ce-i mai interesant e că telefonul are și suport pentru conectivitate prin satelit (nu e clar cât de utilă e asta în afara Chinei), și rezistență la apă IPX8 – adică poți scăpa cu el în apă fără să te apuce panica.
La preț, în China pornește de la 7.499 de yuani, ceea ce înseamnă cam 955 de euro. Cam mult pentru un telefon care încă nu e clar cum va fi primit de utilizatorii obișnuiți. E disponibil în cinci culori – negru, alb, argintiu și două modele mai colorate, doar pentru ediția specială.


Huawei Pura X e interesant, dar pare mai degrabă un experiment. Da, aduce ceva nou în zona pliabilelor, dar nu e foarte clar dacă formatul ăsta „semi-tabletă, semi-telefon” are sens în viața reală. Momentan e lansat doar în China, și nu știm dacă va ieși pe piața internațională. Ar fi interesant să-l vedem testat pe bune, dar până atunci, rămâne o curiozitate mai degrabă decât un candidat serios la titlul de „pliabilul anului”.