Huawei lansează HarmonyOS NEXT: Un singur sistem pentru toate dispozitivele

Huawei a anunțat oficial noua versiune a sistemului său de operare, HarmonyOS NEXT, în cadrul conferinței anuale pentru dezvoltatori HDC 2024. Acesta este cunoscut sub numele de Hongmeng în China și promite îmbunătățiri semnificative în performanță și eficiență energetică. HarmonyOS NEXT este construit pe baza arhitecturii proprii Huawei, renunțând la kernelul Linux și codul Android Open Source Project (AOSP), în favoarea unui sistem complet independent. Potrivit Huawei, noua arhitectură oferă o îmbunătățire a performanței cu 30% și o reducere a consumului de energie cu 20%.

Noutăți și funcționalități ale HarmonyOS NEXT

Una dintre cele mai importante caracteristici ale HarmonyOS NEXT este abilitatea de a conecta diferite dispozitive între ele, oferind o experiență de utilizator consistentă pe toate dispozitivele din ecosistemul Huawei. Acest lucru înseamnă că dezvoltatorii nu vor mai trebui să adapteze aplicațiile pentru fiecare dispozitiv în parte. De exemplu, o aplicație poate funcționa fără probleme atât pe un telefon, cât și pe o tabletă sau un smartwatch.

HarmonyOS NEXT
HarmonyOS NEXT

O altă inovație notabilă este continuitatea aplicațiilor. Utilizatorii pot transfera rapid și ușor activitățile de pe un dispozitiv pe altul. De exemplu, un apel video început pe o tabletă poate fi transferat pe un telefon cu o simplă atingere. Sistemul facilitează și partajarea fișierelor între dispozitive, permițând, de exemplu, decuparea unei imagini de pe telefon și lipirea acesteia într-un document pe tabletă.

HarmonyOS NEXT integrează funcționalități avansate de inteligență artificială (AI) prin intermediul Harmony Intelligence. Aceste funcționalități includ generarea de imagini, repararea vocii pentru persoanele cu deficiențe de vorbire și Xiaoyi, un asistent inteligent îmbunătățit cu modelul Pangu Big Model 5.0. Xiaoyi poate acum să analizeze conținutul, să genereze grafice din imagini și să rezume documente fără a necesita un cuvânt de activare.

Pentru a asigura securitatea datelor utilizatorilor, HarmonyOS NEXT folosește noua arhitectură de securitate Star Shield. Aceasta previne instalarea codurilor și aplicațiilor care nu îndeplinesc standardele de securitate, criptează datele end-to-end și restricționează permisiunile inutile ale aplicațiilor.

HarmonyOS NEXT
HarmonyOS NEXT

Disponibilitatea și actualizările HarmonyOS NEXT

Huawei a lansat deja programul beta pentru dezvoltatori, disponibil inițial pentru dispozitivele de top, cum ar fi seriile Mate 60 și Mate X5, precum și tableta MatePad Pro 13.2. O versiune beta mai extinsă va fi disponibilă în august 2024, iar lansarea oficială a versiunii stabile este programată pentru ultimul trimestru al anului 2024. Seria Nova și alte dispozitive de nivel mediu vor primi actualizările beta în aceeași perioadă, urmând ca versiunea finală să fie disponibilă în 2025.

Prin lansarea HarmonyOS NEXT, Huawei continuă să își consolideze poziția în piața sistemelor de operare, oferind utilizatorilor și dezvoltatorilor un ecosistem unificat și sigur pentru toate dispozitivele lor.

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu este fondatorul MobileHub.ro, cu o vechime din 2014 în bloguri şi site-uri tehnologice, a început prin a lansa betit.ro în 2014, geeki.ro în 2019 şi mobilehub.ro în 2022. Pasionat de gadgeturi în special de telefoane mobile şi purtabile, scrie recenzii despre telefoane, ceasuri inteligente, tablete, sisteme de operare şi altele. Vechimea de 8 ani îşi spune cuvântul şi poate oferii o expertiză clară asupra lucrurilor ceea ce poate ajuta utilizatorul în a înţelege un produs anume. Urmăriţi ştirile zilnice, recenziile, opiniile şi alte articole prezentate de Marian pe MobileHub.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *