Google pariază pe propriul cip cu Pixel 10, însă merită să-ți faci speranțe?

Uite că Google s-a hotărât să-și facă singură procesoarele, iar Pixel 10 va veni cu o surpriză mare: un cip complet nou, Tensor G5, care de data asta nu mai are deloc legătură cu Samsung. După ani întregi în care s-au bazat pe colaborarea cu coreenii, Google și-a zis că e momentul să taie cordonul și să încerce altceva, așa că acum a bătut palma cu taiwanezii de la TSMC.
Noul cip, Tensor G5, e primul procesor făcut integral după planurile Google, însă asta nu înseamnă că au reinventat total roata. Practic, băieții de la Google au luat câteva bucăți proprii, cum ar fi unitatea specială de procesare AI (TPU), procesorul audio și alte elemente speciale create de ei, și le-au combinat cu niște tehnologii externe. Adică, procesoarele principale vin de la Arm, iar placa video va fi făcută de cei de la Imagination Technologies.
Un lucru interesant e că Google renunță acum și la soluția video personalizată „BigWave” pe care o avea înainte, dar și la soluția de la Samsung, trecând la ceva standard, gata făcut, de la firma Chips&Media. Și pe partea vizuală au decis să schimbe lucrurile, folosind acum un controler de afișaj de la VeriSilicon, în locul celui făcut de Samsung.
Dar cel mai important upgrade este la partea foto, pentru că acum cipul de imagine (ISP-ul) va fi creat integral de Google. Asta chiar e o veste bună pentru cei care folosesc Pixel pentru fotografii și filmări, pentru că în teorie Google va putea optimiza și mai bine calitatea imaginii și să evite unele probleme care mai apăreau înainte.
Dacă ne uităm un pic în trecut, Google a început să-și bage nasul serios în procesoare cam din 2021, când au venit primele telefoane Pixel cu cipuri Tensor. Până atunci făcuseră doar mici experimente cu componente foto proprii pe telefoanele Pixel 2 și Pixel 4. Dar tot Samsung a fost piesa de bază în toată povestea asta, până acum.
Cu mutarea la TSMC, Google trece și la un proces mai avansat de producție, pe 3 nanometri, ceea ce înseamnă că telefonul ar trebui să fie mai rapid, să consume mai puțină baterie și, sperăm noi, să fie mai puțin „capricios” în utilizarea de zi cu zi.
Totuși, să fim sinceri, nu cred că Pixel 10 o să zboare de pe masă de rapiditate față de Pixel 9, dar cu siguranță o să vedem îmbunătățiri clare pe partea foto și pe stabilitatea softului, mai ales că acum Google are control total asupra componentelor importante. Și cum Google e obsedat să bage AI peste tot, ne putem aștepta ca și de data asta să insiste pe inteligența artificială, care devine tot mai bună și mai utilă.
Una peste alta, Pixel 10 și cipul Tensor G5 par un pariu interesant din partea Google, dar rămâne de văzut dacă o să merite toate schimbările astea sau dacă iar o să ne trezim cu niște bug-uri ciudate pe care Google le repară pe parcurs, după ce cumpărătorii dau banii.
Sursa: