Apple, acuzată de încălcarea legilor concurenței în SUA

Gigantul tehnologic Apple se confruntă cu o acuzație gravă din partea autorităților americane antitrust. Departamentul de Justiție al SUA și procurorii generali din 16 state au depus o plângere împotriva companiei, susținând că aceasta a abuzat de poziția sa dominantă pe piața smartphone-urilor pentru a elimina concurența și a-și consolida monopolul.

Acuzațiile împotriva Apple

Potrivit plângerii, Apple este acuzată de următoarele practici anticoncurențiale:

  1. Crearea unui „ecosistem închis”: Apple a construit un ecosistem închis, cunoscut sub numele de „grădină îngrădită”, care face dificilă trecerea utilizatorilor la produse concurente. Acest lucru limitează opțiunile consumatorilor și descurajează inovația.
  2. Restricționarea accesului la iPhone: Se susține că Apple a impus intenționat restricții pentru a împiedica integrarea dispozitivelor concurente cu iPhone-urile. Acest lucru afectează negativ experiența utilizatorilor cu produse non-Apple.
  3. Blocarea aplicațiilor și serviciilor rivale: Compania este acuzată că a blocat sau a îngreunat accesul la anumite aplicații și servicii rivale, cum ar fi cele de streaming media sau platforme de plată alternative.
  4. Creșterea artificială a prețurilor: Prin limitarea concurenței, Apple ar fi putut crește artificial prețurile pentru consumatori, dezvoltatori și alți actori din ecosistemul său.

Apărarea Apple

În replică, Apple susține că acuzațiile sunt neîntemeiate și că abordarea sa a permis inovația și diversitatea de produse și servicii de care beneficiază utilizatorii. Compania avertizează că o eventuală decizie împotriva sa ar putea submina capacitatea sa de a oferi dispozitive și software-uri integrate și securizate.

Procesul intentat de autoritățile americane împotriva Apple reprezintă o bătălie juridică majoră în domeniul tehnologiei. Verdictul va avea implicații semnificative asupra modului în care giganții tech operează și asupra nivelului de concurență pe piața smartphone-urilor. Rămâne de văzut dacă acuzațiile de monopol vor fi susținute în instanță sau dacă Apple va reuși să-și apere practicile comerciale controversate.

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu este fondatorul MobileHub.ro, cu o vechime din 2014 în bloguri şi site-uri tehnologice, a început prin a lansa betit.ro în 2014, geeki.ro în 2019 şi mobilehub.ro în 2022. Pasionat de gadgeturi în special de telefoane mobile şi purtabile, scrie recenzii despre telefoane, ceasuri inteligente, tablete, sisteme de operare şi altele. Vechimea de 8 ani îşi spune cuvântul şi poate oferii o expertiză clară asupra lucrurilor ceea ce poate ajuta utilizatorul în a înţelege un produs anume. Urmăriţi ştirile zilnice, recenziile, opiniile şi alte articole prezentate de Marian pe MobileHub.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *