Android 15 introduce noi functionalitati pentru gestionarea eficienta a notificarilor

Android, unul dintre cele mai populare sisteme de operare pentru dispozitive mobile, a castigat de-a lungul anilor aprecierea utilizatorilor datorita modului intuitiv de organizare a notificarilor. Gruparea acestora in functie de aplicatia de provenienta a facilitat considerabil lecturarea unui volum mare de notificari primite simultan.

Conform unor informatii recente publicate de Android Authority, viitoarea versiune Android 15 va aduce o noua functionalitate menita sa optimizeze si mai mult procesul de gestionare a notificarilor. Aceasta va permite ascunderea categoriilor de notificari neutilizate de catre o aplicatie, reducand astfel aglomerarea inutila a interfetei.

Categoriile de notificari – o particularitate a sistemului Android

Introduse odata cu lansarea Android 8.0 in 2017, categoriile de notificari ofera posibilitatea aplicatiilor de a-si imparti notificarile in diferite sectiuni, in functie de tipul si relevanta acestora. Spre exemplu, aplicatia Facebook utilizeaza categorii distincte pentru remindere, actualizari ale prietenilor, cereri de prietenie, zile de nastere, grupuri si multe altele. Aceasta segmentare permite o vizualizare mai clara a notificarilor in cadrul smartphone-ului.

Android 15

Cu toate acestea, numarul de categorii pe care o aplicatie le poate crea este substantial, putand ajunge pana la 5000. Acest aspect poate deveni coplestitor si chiar ineficient pentru utilizatori. Drept urmare, Google a decis sa dezactiveze in Android 15 categoriile care nu au fost niciodata utilizate de catre o anumita aplicatie.

Android 15 va ascunde categoriile de notificari nefolosite

Mishaal Rahman, jurnalist la Android Authority, a remarcat ca aceasta imbunatatire a ascuns 22 de categorii create de aplicatia Instagram pe smartphone-ul sau personal. Pentru a le reactiva, utilizatorul trebuie sa acceseze setarile notificarilor si sa selecteze optiunea „afisare categorii neutilizate”.

Desi aceasta functionalitate nu este complet noua in industria tech, Samsung a implementat deja in interfata One UI 6.1 posibilitatea de a dezactiva anumite categorii de notificari, este de apreciat faptul ca Google a decis sa o integreze nativ in urmtoarea versiune Android.

Momentan disponibila doar in varianta beta 1 a Android 15, ramane de vazut daca aceasta imbunatatire va fi inclusa si in versiune finala a sistemului de operare. Cu siguranta, o astfel de optimizare va aduce beneficii reale utilizatorilor, eficientizand modul in care acestia interactioneaza cu notificarile de pe dispozitivele lor mobile.

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu este fondatorul MobileHub.ro, cu o vechime din 2014 în bloguri şi site-uri tehnologice, a început prin a lansa betit.ro în 2014, geeki.ro în 2019 şi mobilehub.ro în 2022. Pasionat de gadgeturi în special de telefoane mobile şi purtabile, scrie recenzii despre telefoane, ceasuri inteligente, tablete, sisteme de operare şi altele. Vechimea de 8 ani îşi spune cuvântul şi poate oferii o expertiză clară asupra lucrurilor ceea ce poate ajuta utilizatorul în a înţelege un produs anume. Urmăriţi ştirile zilnice, recenziile, opiniile şi alte articole prezentate de Marian pe MobileHub.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *