Android 15 Developer Preview 2: Conectivitatea prin satelit și multe alte surprize

Android 15
Android 15

Google a lansat recent cea de-a doua previzualizare pentru dezvoltatori Android 15, aducând o serie de îmbunătățiri și funcții noi pentru cel mai popular sistem de operare mobil din lume. Printre cele mai importante noutăți se numără suportul oficial pentru conectivitatea prin satelit, o premieră pentru platforma Android. Această funcție a fost disponibilă anterior doar pe anumite dispozitive, dar acum devine parte integrantă a sistemului de operare.

Conectivitatea prin satelit, acum nativă în Android

Una dintre cele mai așteptate funcții din Android 15 este, fără îndoială, suportul pentru conectivitatea prin satelit. Google a decis să extindă suportul pentru această tehnologie la nivelul întregii platforme, permițând dispozitivelor Android să se conecteze la sateliți pentru comunicații de urgență sau în zone fără acoperire terestră. Interfața utilizator a fost de asemenea adaptată pentru a oferi o experiență coerentă atunci când dispozitivul este conectat prin satelit.

Android 15 Developer Preview 2

Pentru a facilita adoptarea acestei funcționalități, Android 15 include API-uri specifice care permit aplicațiilor terțe să detecteze dacă dispozitivul este conectat prin satelit și să se adapteze în consecință. Acest lucru va permite dezvoltatorilor să ofere o experiență îmbunătățită utilizatorilor, indiferent de tipul conexiunii disponibile.

Îmbunătățiri pentru comunicații prin satelit

Odată cu suportul pentru conectivitate prin satelit, Android 15 aduce și îmbunătățiri pentru comunicațiile bazate pe această tehnologie. Atât SMS-urile, cât și mesajele RCS (Rich Communication Services) vor putea fi trimise și primite prin satelit, permițând o comunicare bidirecțională chiar și în absența unei rețele terestre. Acest lucru transformă comunicațiile prin satelit într-o opțiune viabilă nu doar pentru situații de urgență, ci și pentru utilizare obișnuită, în măsura în care operatorii de telefonie adoptă această tehnologie.

Suport îmbunătățit pentru ecrane secundare

O altă îmbunătățire notabilă în Android 15 este suportul extins pentru ecranele secundare, cum ar fi cele de pe telefoanele cu clapetă. Dezvoltatorii pot acum declara o proprietate care permite aplicațiilor lor să fie afișate pe aceste ecrane secundare de dimensiuni reduse. Această opțiune va oferi o experiență îmbunătățită pe dispozitivele cu ecrane duale, permițând utilizatorilor să acceseze rapid anumite funcționalități ale aplicațiilor fără a deschide dispozitivul.

Securitate sporită și control HDR

În ceea ce privește securitatea, Android 15 va permite aplicațiilor să detecteze când utilizatorul înregistrează ecranul, oferind dezvoltatorilor posibilitatea de a restricționa afișarea anumitor informații sensibile în aceste situații. De asemenea, sistemul de operare va oferi dezvoltatorilor un control mai bun asupra modului în care este gestionat conținutul HDR, permițându-le să echilibreze corect afișarea conținutului SDR și HDR în funcție de capabilitățile dispozitivului.

Alte îmbunătățiri și disponibilitate

Printre alte îmbunătățiri aduse de Android 15 Developer Preview 2 se numără suportul pentru standardul CTA-2075 de reglare a volumului, care va ajuta la evitarea inconsistențelor în ceea ce privește nivelul de volum.

Această previzualizare este disponibilă pentru dispozitivele Pixel eligibile, incluzând Pixel 6, 6 Pro, 6a, 7, 7 Pro, 7a, Pixel Tablet, Pixel Fold, precum și noile modele Pixel 8 și 8 Pro. Dezvoltatorii care au instalat deja prima previzualizare vor primi actualizarea în mod automat, în timp ce ceilalți vor trebui să o descarce și să o instaleze manual.

Este important de menționat că aceste previzualizări sunt destinate în principal dezvoltatorilor și nu sunt recomandate pentru utilizare zilnică, deoarece pot conține erori sau instabilități.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *