Acțiunile Nvidia au urcat luni la un maxim istoric de închidere, în urma comentariilor optimiste ale analiștilor de pe Wall Street. Analiștii de la Citi au declarat că Nvidia este „încă regele” în ceea ce privește baza sa de clienți pe piața acceleratoarelor AI și au estimat că vânzările de GPU-uri ale producătorului de cipuri către giganți precum Google și Microsoft se vor dubla în acest an.
Prețul acțiunilor Nvidia aproape s-a triplat în acest an, pe măsură ce cererea pentru cipurile AI ale companiei a crescut vertiginos. Săptămâna trecută, Nvidia a depășit Microsoft, devenind a doua cea mai mare companie din lume după capitalizare bursieră, apropiindu-se de Apple pentru locul întâi.
Acțiunile Nvidia (NVDA) au crescut din nou luni, după ce analiștii de pe Wall Street au oferit noi comentarii pozitive. Valoarea acțiunilor a crescut cu 2,4%, ajungând la un maxim record de închidere de 138,07 dolari și aproape s-a triplat în acest an, pe fondul creșterii cererii pentru cipurile companiei destinate inteligenței artificiale (AI). Acțiunile se află foarte aproape de maximul intraday de 140,76 dolari, stabilit în luna iunie.
Mai multe acțiuni legate de Nvidia, inclusiv parteneri precum Arm Holdings (ARM), TSMC (TSM) și Soundhound AI (SOUN), susținută de Nvidia, au înregistrat creșteri luni. Aceste mișcări au contribuit la impulsionarea sectorului tehnologic, ducând indicele S&P 500 la un nou maxim istoric.
Scăderea investițiilor AI este totuși iminentă
Analistul JPMorgan, Harlan Sur, estimează o creștere a veniturilor din industria semiconductorilor cu 6% până la 8% în 2024. „Rămânem optimiști în privința acțiunilor din domeniul semiconductorilor și echipamentelor aferente,” a declarat el într-o notă recentă către investitori, „deoarece credem că acțiunile ar trebui să continue să crească în anticiparea unui echilibru mai bun între cerere și ofertă în a doua jumătate a anului 2024 și 2025 și a unor tendințe de stabilizare sau creștere a câștigurilor în 2024/2025.”
Totuși, o încetinire a investițiilor va veni la un moment dat. Întrebarea este când.
Spre deosebire de software-ul AI, care este oferit de obicei pe bază de abonament, hardware-ul reprezintă o achiziție unică. Analiștii au avertizat că acțiunile legate de cipurile AI se află într-o bulă care, în cele din urmă, se va sparge odată ce cheltuielile masive ale marilor companii tehnologice pentru infrastructura AI vor scădea.
De fapt, cele mai recente rapoarte financiare ale giganților tech au arătat o discrepanță tot mai mare între cheltuielile lor mari pentru infrastructura AI și rentabilitatea acestor investiții — testând astfel răbdarea din ce în ce mai subțire a Wall Street-ului. Acțiunile Google, Microsoft și Amazon au scăzut în această vară, după publicarea rapoartelor financiare trimestriale, care au evidențiat miliarde de dolari investite în AI.