Cu Android 15 urmând să se lanseze in 3 zile, ai putea crede că veștile despre Android 16 sunt departe. Totuși, se pare că deja avem o idee asupra a ceea ce Google ar putea pregăti pentru Android 16, care este așteptat să debuteze în 2025.
Deși niciuna dintre aceste funcții nu a fost confirmată, ele au fost descoperite în Android 15 QPR1 beta de Mishaal Rahman, semn că ar putea fi activate pe viitor.
Gestionarea mai bună a notificărilor
Probabil ai experimentat deja avalanșa de notificări care te lovește atunci când pornești un dispozitiv pe care nu l-ai folosit de ceva vreme. În momentul în care acesta se conectează la internet, ești bombardat cu notificări vechi – chiar și unele pe care le-ai văzut deja pe celelalte dispozitive.
Ei bine, Android 16 ar putea rezolva modul în care sistemul gestionează aceste notificări vechi, dezvoltând schimbările introduse în Android 15 QPR 1 Beta 2. În acel update, Android a început să respingă notificările mai vechi de două săptămâni. În loc să te alerteze, sistemul arată doar un scurt rezumat – suficient cât să îți dai seama ce aplicații sau contacte ar putea avea nevoie de atenția ta. Dar fără sunet, fără vibrații și fără detalii complete ale notificării care să îți aglomereze ecranul.
Dacă această funcție va ajunge în Android 16, ar putea salva mult stres, menținând fluxul de notificări mai curat și mai puțin deranjant.
Detecția notificărilor repetate
Inițial introdusă în Android 15 Developer Preview 1, această funcție a fost creată pentru a reduce volumul notificărilor succesive de la aceeași aplicație. Astfel, în loc ca telefonul tău să sune la volum maxim de fiecare dată, notificările devin treptat mai silențioase, fiind de mare ajutor atunci când primești multe notificări într-un timp scurt.
Deși Google a eliminat funcția în versiunile ulterioare de beta ale Android 15, există indicii din Android 15 QPR 1 Beta 2 că funcția „Notification Cooldown” nu a fost complet abandonată. Dacă va ajunge în Android 16, ar putea reduce semnificativ zgomotul notificărilor atunci când încerci să te concentrezi.
Widgets pe ecranul de blocare
Widgeturile de pe ecranul de blocare au dispărut odată cu Android 5.0, încă din 2014. Totuși, Android 15 QPR 1 Beta 2 le-a reintrodus pe tabletele Pixel, permițând utilizatorilor să le personalizeze și să le acceseze printr-un swipe din marginea dreaptă a ecranului de blocare.
Putem spera că această funcționalitate va fi perfectată în Android 16, prin disponibilitatea pe telefoane. Aș aprecia un widget pe pagina principală a ecranului de blocare, cu care aș putea să controlez luminile și aerul condiționat, de exemplu. Pentru economisirea spațiului, acestea ar putea fi puse în stivă („stackable”), opțiune care funcționează deja impecabil pe Samsung.
Bule de chat parțial ascunse
Google a introdus API-ul Bubbles odată cu Android 11, în 2020, permițând aplicațiilor de mesagerie să deschidă conversațiile într-o fereastră plutitoare. Aceasta se afișează deasupra altor aplicații, astfel încât poți vedea rapid sau răspunde la mesajele de la contactele tale preferate. Când termini conversația, poți minimiza fereastra plutitoare, care se transformă într-o pictogramă mică și plutitoare, pe care o poți atinge ulterior pentru a o reafișa.
În mod obișnuit, bulele de notificări sunt fie complet vizibile, fie ascunse, fără o stare intermediară. Totuși, există o a treia stare în Android 15 QPR 1 Beta 2. Aceasta îți permite să muți bulele de notificări într-o parte a ecranului atunci când nu sunt folosite, păstrându-le la îndemână fără să te incomodeze.
Orice aplicație într-o bulă plutitoare
Deși funcția Bubbles vizibilă mai sus este grozavă, aceasta funcționează doar pentru notificările de conversație și poate fi dezactivată, așa că multe aplicații nu o acceptă. Totuși, în teorie, majoritatea aplicațiilor Android ar trebui să funcționeze perfect atunci când sunt plasate într-o fereastră plutitoare. Codul din Android 15 QPR 1 Beta 2 sugerează că Google testează această teorie, deoarece include referințe la o funcție denumită „bubble anything” (bule pentru orice).
Odată activată, Pixel Launcher adaugă un buton „bubble” în meniul contextual care apare când ții apăsat pe orice aplicație din ecranul de start. Atingând acest buton, aplicația se deschide într-o bulă plutitoare.
Deoarece această schimbare a fost observată în Android 15 QPR 1 Beta 2, destinat dispozitivelor Pixel, ar putea fi încorporată în Android 16.