Android 15: Lansare, functii noi, telefoane compatibile si alte informatii

Se așteaptă ca Android 15 să fie lansat la sfârșitul anului 2024, însă Google va prezenta evoluțiile majore ale sistemului de operare mobil în cadrul conferinței Google I/O din acest primăvară. Deși există deja informații despre data de lansare și telefoanele compatibile cu noul sistem de operare, acesta va rămâne în stadiul de dezvoltare pentru încă câteva luni.

Android 15 va fi o nouă versiune majoră a sistemului de operare mobil dezvoltat de Google. Deși nu va fi lansat pentru publicul larg în următoarele luni, contururile principale ale sistemului de operare încep să se definească. În cadrul acestui articol, vom explora cele mai recente informații despre Android 15, inclusiv noile instrumente și caracteristici pe care le va oferi, precum și data de lansare și telefoanele compatibile.

Care sunt principalele noutăți ale Android 15?

Android 15 aduce conectivitatea prin satelit

Android 15 va include o funcționalitate nouă care va permite conectivitatea prin satelit, cu condiția să dispună de un smartphone dotat cu o placă adecvată. Această funcționalitate va permite utilizatorilor să rămână conectați chiar și în zonele în care nu există acoperire de rețea mobilă.

Optimizarea automată a stocării

Android 15 va include o opțiune care va archiva automat aplicațiile mai puțin utilizate, astfel încât să elibereze spațiu de stocare pe dispozitiv. Această funcționalitate va fi utilă pentru utilizatorii care dispun de dispozitive cu spațiu de stocare limitat.

Îmbunătățirea cititorului PDF

Android 15 va aduce îmbunătățiri la nivelul cititorului PDF, inclusiv capacitatea de a căuta text în interiorul unui fișier, adnotări, completarea unui formular sau copierea și lipirea textului. În plus, documentele protejate cu parolă vor fi mai bine gestionate.

Detectarea înregistrării ecranului, NFC mai fluid și IA?

Android 15 va include o funcționalitate care va permite detectarea dacă ecranul este înregistrat. De asemenea, Android 15 va aduce îmbunătățiri la nivelul experienței de utilizare a NFC. În plus, se așteaptă ca Android 15 să includă o serie de îmbunătățiri în ceea ce privește inteligența artificială (AI), deși Google nu a dezvăluit încă detalii specifice.

Android 15 va include o serie de îmbunătățiri legate de performanță, noi funcționalități, securitate și conectivitate. Aceste îmbunătățiri vor aduce beneficii semnificative utilizatorilor de dispozitive Android, inclusiv o experiență de utilizare mai fluidă, o durată de viață a bateriei îmbunătățită și o mai bună protecție a datelor personale.

Android 15
Android 15

Android 15 data de lansare

Prezentarea oficială a Android 15 este așteptată să aibă loc pe 14 mai 2024, în cadrul conferinței anuale Google I/O, care va fi organizată la sediul central al companiei. Evenimentul va oferi detalii despre ce așteaptă utilizatorii de la noua iterație a sistemului de operare mobil. Participanții vor avea ocazia să testeze versiunile beta și să ofere feedback-ul lor, iar versiunile de test, inclusiv Developer Preview 1 și Developer Preview 2, vor fi disponibile pentru descărcare manuală. De asemenea, programul Android Beta va fi disponibil pentru utilizatorii eligibili. În cele din urmă, versiunea stabilă a Android 15 va fi lansată în august sau septembrie 2024, după ce va fi atinsă platforma de stabilitate.

Ce telefoane sunt compatibile cu Android 15?

Google a furnizat o primă listă de telefoane eligibile pentru versiunea preliminară a Android 15. Este important de reținut că aceasta nu este o listă exhaustivă, deoarece multe alte dispozitive vor fi compatibile în lunile următoare și după lansarea Android 15, în funcție de planificarea fiecărui producător.

Google Pixel 8 Pro
Google Pixel 8 Pro

Iată o listă a telefoanelor Pixel compatibile:

 • Pixel 6
 • Pixel 6 Pro
 • Pixel 6a
 • Pixel 7
 • Pixel 7 Pro
 • Pixel 7a
 • Pixel Fold
 • Pixel Tablet
 • Pixel 8
 • Pixel 8 Pro

Este posibil ca și alte dispozitive să fie compatibile cu Android 15, inclusiv tabletele și dispozitivele pliabile. În general, se așteaptă ca cele mai noi dispozitive de la Samsung, OnePlus și alți producători importanți să fie compatibile cu Android 15. Cu toate acestea, compatibilitatea depinde de hardware-ul și suportul software oferit de fiecare producător.

Când va fi disponibil Android 15?

Conform unui calendar previzionat de Google, se așteaptă ca lansarea oficială a Android 15 să aibă loc la sfârșitul anului 2024, în jurul celui de-al treilea sau al patrulea trimestru. Dacă ne bazăm pe cronologia și datele deja furnizate, lansarea ar putea avea loc în septembrie.

Android 15 lansare
Android 15 lansare

Până atunci, vor fi atinse mai multe etape. După lansarea celor două versiuni preliminare, vor urma:

 • patru versiuni beta ale sistemului de operare în aprilie, mai, iunie și iulie;
 • conferința Google I/O în mai;
 • stabilizarea platformei începând cu luna iunie;
 • lansarea oficială.

Versiunea stabilă a Android 15 va fi disponibilă pentru utilizatori după ce va fi atinsă stabilitatea platformei. Acest lucru ar trebui să se întâmple în iunie-iulie, după care dezvoltatorii vor avea timp să optimizeze aplicațiile pentru noul sistem de operare.

Care este numele de cod pentru Android 15?

Deși Google a renunțat la tradiția de a numi fiecare nouă versiune majoră de Android după numele unui desert, numele de cod intern pentru fiecare versiune a rămas. Android 15, care este următoarea versiune majoră a sistemului de operare, este numit Vanilla Ice Cream (înghețată de vanilie).

Android 15 Vanilla Ice Cream

În trecut, Google a numit fiecare nouă versiune majoră de Android după un desert, în ordine alfabetică. De exemplu, Android 10 a fost numit Quince Tart, iar Android 11 a fost numit Red Velvet Cake. Cu toate acestea, din 2019, Google a renunțat la această tradiție și a început să numească fiecare nouă versiune majoră după numărul său de versiune, ceea ce face ca numele de cod intern să fie singura referință la desert.

Android 15 Vanilla Ice Cream este așteptat să fie lansat în toamna anului 2024 și va fi disponibil pentru o gamă largă de dispozitive Android.

Pe lângă numele de cod, nu se știe prea multe despre ce va aduce Android 15. Cu toate acestea, se așteaptă ca sistemul de operare să aducă îmbunătățiri semnificative la nivel de performanță și securitate, precum și noi funcții și caracteristici. De asemenea, se așteaptă ca Android 15 să vină cu o interfață de utilizator actualizată și îmbunătățită, ceea ce ar putea face ca sistemul de operare să fie mai ușor de utilizat și mai intuitiv.

În concluzie, Vanilla Ice Cream este numele de cod intern pentru Android 15, următoarea versiune majoră a sistemului de operare Android. Se așteaptă ca Android 15 să aducă îmbunătățiri semnificative la nivel de performanță și securitate, precum și noi funcții și caracteristici.

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu este fondatorul MobileHub.ro, cu o vechime din 2014 în bloguri şi site-uri tehnologice, a început prin a lansa betit.ro în 2014, geeki.ro în 2019 şi mobilehub.ro în 2022. Pasionat de gadgeturi în special de telefoane mobile şi purtabile, scrie recenzii despre telefoane, ceasuri inteligente, tablete, sisteme de operare şi altele. Vechimea de 8 ani îşi spune cuvântul şi poate oferii o expertiză clară asupra lucrurilor ceea ce poate ajuta utilizatorul în a înţelege un produs anume. Urmăriţi ştirile zilnice, recenziile, opiniile şi alte articole prezentate de Marian pe MobileHub.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *