Vorbim astăzi despre Xiaomi 12X Review, un telefon ce a fost anunţat în anul 2021, mai exact pe 28 decembrie în China, ulterior, în 2022 a devenit disponibil şi pe piaţa globală, inclusiv în România.
Astăzi analizăm Xiaomi 12X şi tragem linie la finalul acestui articol pentru a afla dacă merită sau nu să cumpărăm un Xiaomi 12X la început de 2023, când la uşa noastră bate deja seria Xiaomi 13.
Unboxing

În interiorul pachetului de vânzare găsim: manuale rapide; instrument pentru accesarea compartimentului SIM (dual SIM); o husă foarte bună din silicon transparent, cu camere de aer de-a lungul părților laterale; Cablu USB-C/USB-A și sursă de alimentare de 67 W pentru încărcare ultra rapidă.
Design
Fiind identic din punct de vedere estetic cu versiunea 12, Xiaomi 12X este o adevărată bijuterie de manevrat. Imediat ce îl ai în mâini, senzaţia transmisă este cea a unui smartphone de vârf, datorită marginilor uşor curbate, a asamblării excelente şi a dimensiunilor reduse de: 152,7 x 69,9 x 8,2 mm; greutatea se opreşte la 176gr şi îi oferă senzaţia potrivită de soliditate. Smartphone-ul este realizat din sticla Gorilla Glass Victus pe fată, sticla Gorilla Glass 5 pe spate şi cadru de aluminiu. Rezemat pe o suprafață tinde să se clătinească, dat fiind că senzorul principal care iese din blocul camerei.





Când vine vorba de multimedia este completat de două difuzoare stereo puternice reglate de Harman/Kardon cu suport Dolby Atmos, care oferă performanțe audio excelente, detalii discrete și spațiu suficient. Din păcate, nu am avut ocazia să verific ieșirea audio digitală prin Type-C, deoarece smartphone-ul nu a recunoscut niciunul dintre DAC-urile din posesia mea și adaptorul jack de 3,5 mm nu este furnizat în pachet.
Ecran


Ecranul este un AMOLED de 6,28” cu rezoluție FHD+ (2400 x 1800 pixeli) cu frecvență de reîmprospătare de 120 Hz (reglabil pe: automat, 60 Hz sau 120 Hz) și răspuns tactil de 480 Hz . Acceptă DCI-P3, Dolby Vision, HDR10+ și MEMC; cu o luminozitate maximă de 1100 nits. Toate aceste specificații se traduc într-un ecran excelent, cu culori fidele când se setează la P3 și vizibilitate excelentă în lumina soarelui (chiar și cu ochelari de soare).
Hardware
Xiaomi 12X este echipat cu Snapdragon 870 5G (7nm), 8 GB de RAM LPDDR5 și 256 GB de stocare UFS 3.1 non-extensibilă. Este un ŞoC pe care îl cunoaștem foarte bine și care pentru majoritatea utilizatorilor este similar cu Snapdragon 888 deoarece oferă aceeași experiență de utilizator în ceea ce privește viteza cu plusul de a consuma mult mai mic. Pe hârtie, premisele sunt excelente, dar în practică există multe criticități software care fac experiența instabilă, personal am întâlnit aceste probleme:
- blocarea aplicațiilor;
- blocare smartphone;
- momente în care rata de cadre scade la un nivel inutilizabil;
- momente în care atingerea nu răspunde la comenzi;
- Dolby Atmos se întrerupe și se rezolvă cu tehnica clasică on-off.

Pentru a încheia analiza despre performanță aș vrea să vorbesc despre temperaturi. În timpul utilizării zilnice dacă este solicitat prea tare, se încălzește puțin în partea superioară. Dacă vă gândiţi să cumpăraţi un telefon de gaming, reţineţi că, cu un GPU ca acesta ( Adreno 650 ) nu m-am putut abține să nu-l pun sub stres testându-l cu Genshin Impact, COD Mobile, Grid și Apex Legends. Dacă sunteți un pasionat de jocuri, acesta nu este un smartphone pentru dvs., după exact 12 minute smartphone-ul fierbe și performanțele scad la cote maxime împreună cu un nivel ridicat de frame drop.
Software









Xiaomi 12X a ajuns pe piață cu Android 11, dar ulterior a fost actualizat la Android 12, de fapt, în perioada de probă, l-am folosit cu MIUI 13 Global bazat pe Android 12. Cu toții cunoaștem puțin MIUI și cu versiunea 13 experiența utilizatorului nu s-a schimbat dar au fost introduse mici îmbunătățiri, de exemplu, aplicația pentru cameră se deschide aproape imediat, iar centrul de control este mai practic.
Camera

Când vine vorba de camera sistemul este format din aceiași senzori prezenți pe Xiaomi 12, găsim: SONY IMX766 principal de 50MP f/1.9, unghi larg de la 13MP f/2.4 123° și senzor macro de la 5MP f/2.4; frontal găsim camera selfie de 32MP f/2.5.






Filmează ca Xiaomi 12? Nu. Deși are aceiași senzori, software-ul acestui 12X are ceva în neregulă. Toate fotografiile pe care le-am făcut au o claritate excesivă, culori saturate dar mai ales o problemă evidentă de supraexpunere a scenelor care duce la fotografii ireale; după părerea mea, sunt de asemenea rău de postat pe rețelele de socializare unde, de obicei, culorile mai saturate pot atrage mai multe aprecieri. În mod ciudat, fotografiile pe timp de noapte sunt mai plăcute decât cele din timpul zilei, totuși, în acest caz software-ul înmoaie prea mult imaginea eliminând multe detalii. Senzorul macro este distractiv de utilizat, deoarece nu este senzorul obișnuit de 2MP prezent doar pentru a alcătui numerele. Din păcate, de asemenea, găsim aceleași probleme critice în camera selfie.
Clipurile pot fi înregistrate la rezoluţia maximă 8K 24fps şi au o calitate bună dar sunt cam tremurate, clipurile 4K la 60fps sunt foarte bune şi sunt suficient de bune chiar şi în lumina slabă.
Baterie şi autonomie

Xiaomi 12X are o baterie de 4.500 mAh cu suport pentru încărcare rapidă cu fir de 67 W (0-100% în 40 de minute). Autonomia m-a surprins, am reuşit să închei o zi întreagă pe reţeaua de date ajungând seara cu 10/15% şi totalizând puţin peste 6 ore de ecran pornit. Cu o utilizare mai standard sau sub o rețea Wi-FI, este, de asemenea, posibil să ajungeți la 7 ore.
Xiaomi 12X Review – Concluzie

Xiaomi 12X este un smartphone în care am avut foarte multă încredere, dar până în prezent cu defectele pe care le are nu vi-l pot recomanda deoarece este încă imatur, şi, poate că a devenit şi mai imatur datorită actualizării la Android 12 și este nevoie de mai mult timp pentru ca acesta să fie aranjat corespunzător. Dacă software-ul și problemele fotografice sunt remediate, acest 12X are toate specificaţiile pentru a deveni un adevărat flagship-killer, precum și un smartphone compact excelent.
În momentul de faţă telefonul poate fi găsit pe eMAG la preţul de 2.899 de lei, ceea ce este un pic cam mare, sperăm că acesta să mai scadă cu trecerea timpului, pentru a spune cu adevărat că îşi merită preţul.