Vorbim astăzi despre Xiaomi 12 Review, analizăm cu stricteţe modelul lansat de către Xiaomi la sfârşitul anului 2021 în China şi devenit disponibil pe piaţa globală începând cu 2022, acesta este modelul standard a seriei Xiaomi 12 şi vom vedea în cele ce urmează dacă merită sau nu cumpărat.
Xiaomi a demonstrat cu multe smartphone-uri grozave în ultimii ani că producătorul poate face mai mult decât produse ieftine. Cu modele precum Xiaomi Mi 12 Ultra, brandul a avut anul trecut un flagship high-end absolut competitiv în gama să, care era încă puțin mai ieftin decât concurența din Coreea de Sud sau California. Acest lucru este arătat de Xiaomi 12: din punct de vedere tehnic, este un concurent aproape perfect pentru utilul Samsung Galaxy S22 şi are un cost similar la lansare. Pe lângă „Mi” din numele predecesorilor, compania șterge și alte lucruri. În review-ul de astăzi poţi vedea dacă Xiaomi 12 este sau nu un telefon potrivit pentru tine.

Design
Smartphone-urile devin din ce în ce mai mari – în afară de noile smartphone-uri pliabile precum Samsung Galaxy Z Fold 3. Xiaomi, în schimb, trage frâna de mână. În loc de 6,8 inchi ca predecesorul Xiaomi Mi 11, producătorul reduce diagonala ecranului la aproape 6,3 inch și face din nou noul model mai ușor de gestionat. De fapt, este aproape unul dintre smartphone-urile „mici” – care sună cam ironic la 6,3 inch. De fapt, se pare că Xiaomi se întoarce în timp cu aproximativ doi ani, pentru că atunci era doar „mare”. Astăzi, modelul Pro, care oferă puțin peste 6,7 inch, este mai responsabil pentru „mare”.




Spre deosebire de modelele mai vechi, camera frontală se află acum în mijlocul unei crestături, era odinioară în partea din stânga sus a ecranului. Ca și în cazul modelului Pro, ecranul în sine este ușor curbat la margini. Acest lucru face o impresie de înaltă calitate, dar teoretic provoacă probleme cu reflexiile și atingerile neintenționate atunci când ridicați smartphone-ul. Pentru acestea din urmă, însă, modelul oferă ajustări software pentru a preveni acest lucru, iar micile reflexii de la marginea foarte exterioară nu ne-au deranjat în review. Cadrele din jurul ecranului sunt înguste, dar nu chiar chiar – par puțin mai late în partea de sus și de jos și, în ciuda curburii ecranului, pot fi încă văzute pe laterale. Am văzut telefoane ce au gestionat acest lucru mai bine, dar nu este chiar enervant.
În afară de unitatea de cameră, spatele este simplu şi gol, ne place acest lucru. Este format din sticlă mată, care strălucește într-o culoare albastră deschis pe modelul nostru de testare. În afară de unele inscripții care sunt vizibile doar la a doua vedere, inclusiv logo-ul producătorului, spatele este simplu și astfel atrage atenția asupra camerei. Două lentile mici și una mare sunt ambalate într-un aspect metalic dreptunghiular, care se potrivește perfect în imaginea de ansamblu, cu tonul său roz deschis și iese în afară cu aproximativ 1,5 milimetri din carcasă. Elementele cromate puţin folosite sunt reflectate corespunzător în cadrul metalic şi în cele câteva comenzi laterale – cu adevărat sic!

Curba blândă a spatelui și cadrul perfect lucrat cu curba optimă, împreună cu dimensiunile relativ mici ale Xiaomi 12, asigură că dispozitivul sta perfect în mână și poate fi operat astfel – cu o singură mână. Dacă mâinile nu sunt suficient de mari, producătorul oferă un mod alternativ cu o singură mână în setările software-ului. Oricine găsește sticla de pe spate prea vulnerabilă (din cauza susceptibilității potențiale la spargere, deoarece amprentele digitale nu sunt vizibile pe materialul mat) ar trebui să stea liniştit. În general, Xiaomi 12 este bine făcut și se simte așa – niciun alt smartphone în prezent nu face asta mult mai bine.
Un punct de critică rămâne: Xiaomi 12 nu oferă un rating IP ca dovadă a rezistenței la praf și apă. Din punctul nostru de vedere, acest lucru nu mai este posibil în intervalul de preț pe care smartphone-urile au ajuns să le aibă între timp.
Ecran
Când vine vorba de display, Xiaomi nu reduce doar diagonala display-ului la aproape 6,3 inch în noul model 12, ci și rezoluția. Avem „doar” 2400 x 1080 pixeli, cei 3200 x 1440 pixeli ai predecesorului Xiaomi Mi 11 sunt acum rezervați doar pentru Xiaomi 12 Pro. Dar asta nu contează, pentru că densitatea pixelilor este încă mare, la aproape 420 ppi, iar ecranul nu este doar clar, ci și exemplar în alte zone. Acest lucru se aplică zonelor precum valoarea negrului, intensitatea culorii și stabilitatea unghiului de vizualizare, care sunt de obicei excelente pentru OLED-uri. Dispozitivul are și o luminozitate ridicată de 880 cd/m² – aceasta este la egalitate cu Samsung Galaxy S22, menționat la început..

Pe de altă parte, însă, Xiaomi este în urmă: tehnologia LTPO, care permite printre altele rate de reîmprospătare variabile de la 1 Hz, este din nou disponibilă doar în modelul Pro. Xiaomi 12 poate face doar schimbarea între 60 sau 120 Hz, automat dacă se dorește. Acest lucru joacă doar un rol secundar în utilizarea de zi cu zi, deoarece ecranul are scoruri la redarea lină a conținutului în mișcare, iar economiile de energie sunt vizibile doar într-o comparație directă.

Xiaomi a mai sacrificat o funcţie suplimentară: spre deosebire de versiunea Pro, ecranul Xiaomi 12 nu poate afișa doar HDR10+, ci chiar și adâncimea de culoare de 12 biți – asta este încă rar. În viața de zi cu zi, însă, nu observi nimic. Pe lângă opțiunile extinse de setare pentru ecranul excelent (și cu drepturi depline) mereu activ, există și un număr mare de opțiuni de personalizare pentru ecran în general. În opinia noastră, panoul lui Xiaomi 12 este, prin urmare, foarte bun în general.
Hardware
Xiaomi 12 este un model de top, deși nu la cel mai înalt nivel. Pentru asta este Xiaomi 12 Pro. Cu toate acestea, această limitare nu poate fi atribuită chipset-ului încorporat, deoarece Snapdragon 8 Gen 1 nu mai este în prezent cel mai rapid cip care poate fi găsit pe smartphone-urile Android. Gândeşte la doar 3 GHz, oferă putere grafică absolută cu GPU-ul său Adreno 730 și vrea să fie și mai eficient decât predecesorul – promisiune bună din partea departamentului de publicitate. Sună similar în fiecare an, dar predecesorul Snapdragon 888 a trebuit să se lupte cu o dezvoltare semnificativă a căldurii. Cu Xiaomi 12, nu trebuie să vă fie teamă de asta, deoarece pe lângă un design revizuit al cipului, producătorul de smartphone-uri a pus un accent deosebit pe răcire. De fapt, asta nu funcționează întotdeauna.

Împreună cu 8 sau 12 GB de RAM LPDDR5 și 128 sau 256 GB de memorie internă (UFS 3.1, din păcate neextensibil) în funcție de versiune, nu trebuie să vă faceți griji pentru degetele arse sau problemele de performanță din cauza throttling-ului la jocuri. Dar arată diferit în benchmark-uri. În PCmark Work 3.0, smartphone-ul atinge în jur de 13.200 de puncte, în 3Dmark Wildlife smartphone-ul a fost rapid la început! O rundă în testul Wildlife Extreme primeşte aproximativ 2100 de puncte, a redus apoi rezultatul normal Wildlife la 7200 de puncte. Aici, căldura din zona superioară a spatelui are un impact negativ – în rezultatul de referință și clar și pe degete. În viața de zi cu zi, însă, acest lucru se simte cu greu
În ceea ce privește tehnologia, Xiaomi 12 are la bord tot ceea ce este important în prezent. Desigur, aceasta include 5G, LTE, Wifi-6e, Bluetooth 5.2, NFC, GPS dual cu suport pentru Beidou, Glonass, Galileo, QZSS și NavIC și multe altele. Ca întotdeauna în cazul Xiaomi, există din nou și senzorul IR, pe care utilizatorii îl pot folosi cu telecomanda Mi preinstalată pentru a controla dispozitive precum televizoare sau aer condiționat, cu condiția ca acestea să fie pornite prin intermediul telecomenzii cu infraroșu. Xiaomi nu are o conexiune jack, USB-C este responsabil pentru asta. Din păcate, producătorul face o greșeală aici, similară cu certificarea IP lipsă. Se bazează pe USB C 2.0 – acesta nu are loc într-un smartphone scump de clasă superioară, USB C 3.1 este obligatoriu aici.
Xiaomi încearcă mai mult. Difuzoarele stereo ale lui Xiaomi 12 sunt foarte bune, la fel ca predecesorii. Compania lucrează din nou cu Harman Kardon. Difuzoarele sunt certificate pentru Dolby Atmos și sună uimitor de voluminos și sunt foarte puternice pentru un smartphone. Senzorul de amprentă din zona inferioară a ecranului funcționează doar optic și nu ultrasonic ca la concurenții cu prețuri mari, dar de fapt își face treaba rapid și fiabil.
Software






Xiaomi folosește Android 13 cu MIUI 13. Comparativ cu versiunea anterioară, Xiaomi a pus și mai mult accent pe confidențialitate și securitate. Aplicația de securitate instalată oferă acum funcții suplimentare, cum ar fi protecție împotriva fraudei, scanări intensive în dispozitiv și chiar în browser-ul Mi și avem chiar şi detectarea cutremurelor. Există, de asemenea, o bară laterală similară cu Realme, care poate fi activată prin meniul pentru funcții speciale din subelementul „Smart Toolbox”. Prin aceasta pot fi apelate diverse comenzi rapide, iar aceasta ar trebui să permită și operarea cu o singură mână. De asemenea, nou în MIUI 13 este designul widget-urilor, care se bazează vizual pe iOS-ul Apple.
Camera
Fanii de camere bune vor fi probabil dezamăgiți de configurația Xiaomi 12: Nu avem din nou teleobiectiv optic. În schimb, camera principală cu 50 megapixeli de la Sony (IMX 766) și un unghi larg de 13 megapixeli sunt însoțite de o cameră macro de 5 megapixeli – practic nu suntem fani ai acestor obiective. Camera principală nu este prea luminos cu f/1.9, dar are un stabilizator optic de imagine (OIS). Unghiul larg vine cu f/2.4 și permite un câmp vizual de 123 de grade. Avem şi o cameră frontală de 32 de megapixeli pentru selfie-uri.













Camera principală are noua focalizare digitală, care practic nu este altceva decât o focalizare de urmărire. Mijloace: O persoană rămâne focalizată, chiar dacă se îndepărtează sau se îndreaptă spre cameră în vizor. Acest lucru funcționează impecabil în practică și asigură imagini clare, cu contrast ridicat și convingătoare în ceea ce privește dinamica imaginii pentru toate tipurile de imagini. Ne place și reproducerea culorilor cu tonuri naturale, există zgomot vizibil de imagine doar în zonele mai întunecate ale imaginii – dacă măriți mai aproape. În schimb, Xiaomi 12 realizează uneori fotografiile tipice ale producătorului cu un bokeh puternic și neted. Zgomotul de imagine poate fi văzut și în fotografiile nocturne, Pe de altă parte, culorile – în afară de o tentă ușor galbenă – sunt puse în scenă foarte intens și aproape cinematografic, iar claritatea este decentă. Apropo, datorită pixel binning-ului, rezultatele au 12,5 megapixeli.
Ca întotdeauna, camera cu unghi larg nu poate ține pasul, în principal îi lipsește claritatea imaginii în comparație. Pe de altă parte, culorile, balansul de alb și, pur și simplu, întreaga atmosferă a unei imagini se potrivesc bine cu camera principală. Per total, calitatea este ok, chiar dacă mai este loc pentru un model de top. Suntem uimiți de camera macro. A fost surprinzător de bine în predecesorul Mi 11, dar se pare că face o treabă și mai bună în modelul 12. Deși rezoluția scăzută de doar 5 megapixeli este rapid factorul limitativ aici, fotografiile sunt surprinzător de clare și colorate. Rar am văzut-o atât de bine. Cu toate acestea, în opinia noastră, nu înlocuiește un teleobiectiv optic, care este pur și simplu mai util în viața de zi cu zi. Camera selfie face fotografii clare cu culori naturale.
Videoclipurile pot fi înregistrate cu camera principală în 8K/24, o mai bună stabilitate a imaginii și, prin urmare, un compromis mai bun oferă video în 4K cu 60 fps. Și aici, noua focalizare are un efect pozitiv, calitatea imaginii este foarte bună în general. Un pic nefericit: în timpul înregistrării video, utilizatorul poate comuta doar între camera principală și cea cu unghi larg la maximum 4K/30.
Baterie şi autonomie
Comparativ cu predecesorul Xiaomi Mi 11, Xiaomi reduce ușor performanța bateriei la 4500 mAh, ceea ce nu ar trebui să aibă un impact negativ datorită ecranului mai mic și rezoluției mai mici. De fapt, smartphone-ul reușește să ţină cu aproximativ o oră mai mult în testul bateriei de la PCmark decât anul trecut, astfel încât Xiaomi 12 gestionează aproximativ 10 ore în funcționare automată de 120 Herți la 200 cd/m². Aceasta este mai mult o valoare medie, multe alte smartphone-uri Xiaomi se descurcă mai bine aici. Cu toate acestea, puteți trece cu ușurință peste zi cu acest model, nimeni (cu excepția poate jucătorilor de lungă durată) nu trebuie să-și facă griji că rămâne seara fără o „linie” rămasă a bateriei.

În plus, Xiaomi 12 se reîncarcă destul de repede. Cu o capacitate de încărcare de 67 de wați, producătorul crește și aici, dar acestea sunt valori care își fac treptat drum în clasa de mijloc mai ieftină. În plus, Xiaomi rămâne cu mult în urma rapidului 120 de wați al modelului Pro. În cele din urmă, însă, încărcarea cu 67 de wați nu este deloc lentă, Xiaomi 12 este din nou plin în aproximativ 40 de minute. De asemenea, se încarcă rapid fără fir: datorită încărcării rapide de 50 de wați prin inducție, modelul are nevoie de mai puțin de o oră de la zero la sută la sută.
Concluzie
Comparativ cu predecesorul său, Xiaomi 12 a fost îmbunătăţit în mai multe locuri. Aceasta variază de la modificări tipice, cum ar fi un chipset mai rapid și noi standarde de conectare, până la o cameră revizuită și o baterie mai puternică, cu încărcare mai rapidă. Dar producătorul se abate și chiar se întoarce la vechile virtuți în unele zone. Ecranul grozav este acum din nou semnificativ mai mic și vine cu o rezoluție mai mică – dacă doriți mai mult, trebuie să cumpărați modelul Pro. Asta nu face ca Xiaomi 12 să fie mai slab, dar îl diferențiază mai mult de modelele 12 mai bine echipate și îi conferă propria sa nișă ca smartphone la îndemână de clasă superioară.
Mai sunt puncte de critică. Pentru că de ce Xiaomi refuză o certificare IP pentru un smartphone atât de bun și scump și folosește doar USB 2.0, rămâne probabil un secret al producătorului. În caz contrar, prețul ridicat rămâne o plângere. Pentru că Xiaomi ajunge în sfârșit din urmă cu Samsung și probabil asta este intenția – după cum puteți vedea din preț în comparație cu Samsung Galaxy S22. Vremurile în care Xiaomi a construit smartphone-uri ieftine în afara seriei Redmi și Poco par că au trecut.