La începutul lunii februarie am primit în teste HUAWEI FreeBuds 5i, o pereche de căşti TWS, despre care vom vorbi astăzi într-un review pe mobilehub.ro.
Pentru cine nu este în temă, în acest articol, am explicat ce înseamnă TWS (true wireless), mai jos vom continua cu review-ul nostru despre HUAWEI FreeBuds 5i şi vom vorbi despre design, compatibilitate, autonomie, utilizare şi concluzie. Să începem!
Design HUAWEI FreeBuds 5i
Căștile și husa sunt disponibile în trei culori: Ceramic White, Isle Blue și Nebula Black care este cel pe care îl vedeți înfățișat în fotografiile noastre, în toate cazurile căștile urmează culoarea carcasei, forma acesteia din urmă este oval, neted şi fără margini, cu un magnet bun care ţine capacul închis. Calitatea de construcție percepută este excelentă, până la urmă căștile sunt și rezistenţe la stropi de apă și praf cu certificare IP54, așa că le puteți folosi și pentru sport sau pe o ploaie slabă fără probleme.

FreeBuds 5i sunt foarte ușoare, cântărind doar 4,9 grame, iar tija este una scurtă şi plata, făcând-o astfel mai elegantă și mai discretă, atât de mult încât la prima vedere ar putea fi ușor confundate cu vârful FreeBuds Pro 2. Fiecare cască are dimensiuni de 30,9 x 21,7 x 23,9 mm, în timp ce carcasa măsoară 48,2 x 61,8 x 26,9 mm și cântărește 33,9 grame.
Compatibilitate
Toate comenzile trec prin aplicația Huawei AI Life, disponibilă și pentru Android și iOS. Din ecranul principal veți putea vedea informații despre starea de încărcare a carcasei și a căștilor, centrul de conexiune cu care puteți gestiona dispozitivele conectate, activați/dezactivaţi funcția ANC, reglați profilurile audio, setați diversele gesturi și accesați alte funcții precum să găsiți căștile sau să rulaţi un test de adaptare, care ghidează utilizatorul în alegerea dimensiunii corecte a cauciucului.




Conectivitatea este încredințată tehnologiei Bluetooth 5.2, cel mai bun standard în acest moment; suportând atât multi-pairing, cât şi multipoint, căştile pot fi conectate la două dispozitive în acelaşi timp şi păstrează mai multe dispozitive conectate în memorie, pentru a se putea comuta rapid între unul şi altul.
Autonomie
Cele două drivere au o baterie de 55 mAh fiecare, în timp ce carcasa integrează un modul de baterie de 410 mAh. Sunt valori destul de bune, mai ales având în vedere greutatea cu adevărat redusă a întregului. Autonomia rezultată este remarcabilă, vorbim de aproximativ 5 ore cu ANC activat și 6 ore cu ANC dezactivat, toate cu redare la volum mediu. Să considerăm, de asemenea, că carcasa oferă aproximativ trei reîncărcări complete ale fiecărui set cu cască.

În acest sens, durează aproximativ 60 de minute pentru a reîncărca cele două drivere din carcasă și puțin mai puțin de 2 ore pentru ca carcasa să fie reîncărcată complet (doar prin cablu). Aici, dacă credeți că s-ar fi putut face ceva mai mult în acest punct, nu uitați de raportul calitate-preț excelent.
Experienţa de utilizare
Dincolo de specificațiile tehnice, ceea ce contează poate cel mai mult pentru o pereche de căști TWS este experiența utilizatorului, care rezumă caracteristicile inteligente, conectivitate, autonomie, toate aspectele care pe FreeBuds 5i le are. În primul rând, sunt echipate cu o suprafață de recunoaștere tactilă, astfel încât pot fi date comenzi diferite și personalizabile pentru o dublă atingere, pentru apăsare lungă și pentru glisare în sus sau în jos. Comenzile includ controlul volumului, activarea asistentului vocal, variația modului ANC și comenzile pe melodia redată. Există și redarea/pauză automată datorită unui senzor care recunoaște dacă căștile sunt purtate.

Huawei Freebuds 5i sunt echipate cu un driver dinamic de 10 mm care garantează o calitate satisfăcătoare a sunetului (frecvențe între 20 Hz și 40 kHz, susținute și de suportul pentru codecul LDAC care vă permite să ascultați melodii Hi-Res de până la 96 KHz/), 32 de biți.
Certificarea Hi-Res Audio nu este deloc banală având în vedere intervalul de preț de referință. Se asigură că dispozitivul este capabil să gestioneze sunet de calitate (fără pierderi) la o adâncime de cel puțin 44,1 kHz. Cu alte cuvinte, aceste căști TWS pot reproduce un sunet fidel celui original, putând interpreta corect codificarea LDAC și eliminând astfel blocajul care se creează adesea în ascultarea muzicii printr-o conexiune fără fir.

Sunetul este surprinzător de precis la înalte și medii și este o descoperire plăcută, deoarece, de obicei, căștile din aceeași gamă de preț sunt foarte dezechilibrate la bas. Dar acestea din urmă, în schimb, sunt mai puțin prezente, dar pentru a asculta muzică cu bas accentuat și cu mai multă implicare, este suficient să reglați egalizarea în aplicația Huawei AI Life, făcând astfel sunetul mai bogat și mai profund. Pe de altă parte, însă, în genurile care au nevoie de mai multă claritate, cum ar fi jazz-ul sau rock-ul, sunt perfect în largul lor.
În apeluri, căștile au un microfon bun, interlocutorul vă va putea percepe chiar și într-un mediu zgomotos sau eventual în mișcare, de fapt reușește să excludă foarte eficient zgomotul aerodinamic. Singura limitare se referă la mediile aglomerate în care blocarea altor voci nu este atât de eficientă din cauza lipsei unui senzor de detectare a sunetului pentru astfel de blocări, care este rezervat modelelor de ultimă generație.
Concluzie
În concluzie, HUAWEI FreeBuds 5i care se pot găsi pe eMAG la preţul de doar 409 de lei în momentul de fată, sunt într-adevăr căştile cu cel mai bun raport preţ/calitate la sub 100 de euro.