InfoCe înseamnă iOS? Află totul despre sistemul de operare de la Apple

Ce înseamnă iOS? Află totul despre sistemul de operare de la Apple

Lansarea primului iPhone, pe 29 iulie 2007, a dezvăluit lumii un telefon inteligent axat complet pe experiența utilizatorului — împreună cu tehnologia revoluționară multitouch. Acest lucru a fost posibil datorită dezvoltării sistemului de operare iOS, care a integrat calitățile macOS într-un dispozitiv portabil.

Ce este iOS?

iOS este un sistem de operare conceput exclusiv pentru dispozitivele Apple. Denumită inițial iPhone OS 1, arhitectura software a fost concepută pentru a fi o versiune în miniatură a lui Mac OS X prezentă, la acea vreme, pe computerele Mac — dar bazată pe tehnologia mai multor atingeri pe ecran (multitouch).

ce este iOS
ce este iOS

Acest lucru a permis, într-o premieră în industria smartphone-urilor, utilizatorilor să-și folosească degetele pentru a efectua sarcini de bază, cum ar fi mărirea unei fotografii cu un gest de ciupire sau glisarea pentru a deschide Centrul de notificări.

Mai mult, unul dintre punctele cheie de cotitură în popularitatea sistemului de operare iPhone a fost apariția App Store în 2008, odată cu lansarea iPhone 3G. Având inițial doar 500 de aplicații, magazinul virtual are deja aproape 2 milioane de aplicații și generează venituri de 15 miliarde USD pentru compania Apple.

În a patra generație, în 2010, iPhone OS a evoluat în așa măsură încât Apple a decis să-l centralizeze pe alte dispozitive din linia sa, iPad și iPod Touch, începând să se numească iOS. Sistemul se actualizează aproximativ o dată pe an și, de atunci, au existat mai multe modificări în interfața sa grafică și adăugarea de noi tehnologii.

Una dintre cele mai populare versiuni ale software-ului a fost iOS 7, care a îndepărtat designul skeuomorf al software-ului Apple și a făcut loc unui aspect plat, bazat pe simplitatea și transparența obiectelor. În timp ce widget-uri și alte funcții au fost adăugate la ecranul de pornire, acest model grafic rămâne predominant în iOS și alte software-uri Apple.

În prezent, sistemul de operare este prezent doar pe iPhone și pentru iPod Touch 7. Ultima sa versiune lansată oficial este iOS 15 și, odată cu acesta, Apple a oferit utilizatorului multe funcții noi — cum ar fi noul format de gestionare a notificărilor cu Focus. modul și Live Text. iPad-ul are propriul sistem de operare: iPadOS 15 .

Ce înseamnă iOS

Termenul „OS” este un acronim pentru Sistem de operare. Aceasta este o denumire comună pentru sistemele de operare dezvoltate pentru computere, smartphone-uri și alte dispozitive inteligente. Litera „i” – care o însoțește – provine dintr-o tradiție Apple începută în 1998, cu Steve Jobs, care a devenit un prefix simbolic pentru a reprezenta produsele companiei, precum iMac, iPod, iPhone și iPad.

Urmăreşte ştirile MobileHub.ro pe Google News!

Marian Ciobanu
Marian Ciobanuhttps://mobilehub.ro
Marian Ciobanu este fondatorul MobileHub.ro, cu o vechime din 2014 în bloguri şi site-uri tehnologice, a început prin a lansa betit.ro în 2014, geeki.ro în 2019 şi mobilehub.ro în 2022. Pasionat de gadgeturi în special de telefoane mobile şi purtabile, scrie recenzii despre telefoane, ceasuri inteligente, tablete, sisteme de operare şi altele. Vechimea de 8 ani îşi spune cuvântul şi poate oferii o expertiză clară asupra lucrurilor ceea ce poate ajuta utilizatorul în a înţelege un produs anume. Urmăriţi ştirile zilnice, recenziile, opiniile şi alte articole prezentate de Marian pe MobileHub.ro.

Articole asemănătoare

Cele mai citite

Ştiri noi