Android este un sistem de operare care a fost lansat în 2008, prezent în telefoane mobile, tablete, televizoare și chiar mașini
Ați auzit fraze de genul: „Acesta are deja actualizări Android garantate”, „acesta vine deja cu Android 12”, „nu mai actualizează Android-ul”? Poate părea confuz la început, dar Android este ușor de înțeles și foarte important în zilele noastre, deoarece ne folosim constant telefoanele mobile. Continuați aici pentru a afla, în detaliu, ce este Android.
Ce este Android?
Android, reprezentat de un mic robot verde, nu este altceva decât un sistem de operare, adică ceea ce dă „față” și face ca piesa de hardware să fie utilizabilă de către utilizator, în acest caz smartphone-ul (telefonul mobil).
Pe computer, este obișnuit să vedem Windows ca pe un sistem de operare, combinând întregul set de părți (procesor, RAM, stocare HD, placa de bază etc.) în ceva ce poate fi operat de către utilizator, noi.
La fel se întâmplă și cu telefoanele mobile, care au nevoie ca sistemul de operare să aibă o anumită utilizare finală. În acest moment intervine Android, pentru a transforma setul de piese într-o experiență, un instrument de acces la alte sarcini.
Când a fost creat Android?

Android a fost lansat în 2008, dar istoria sa a început mult mai devreme, în octombrie 2003. În acel an, Rich Miner, Nick Sears, Chris White și Andy Rubin au creat compania Android Inc. în Palo Alto, California.
La început, obiectivul grupului a fost ca Android să fie un sistem de operare pentru camere digitale. Cu toate acestea, întâlnirile cu investitorii au arătat că această nișă nu avea potențial, ceea ce a determinat compania să-și schimbe atenția către telefoanele mobile.
Nu a durat mult și în 2005 Google a cumpărat Android Inc. pentru doar 50 de milioane de dolari. Cu multe planuri și schimbări pe parcurs (inclusiv lansarea iPhone-ului în 2007), primul dispozitiv cu prima versiune de Android care a apărut pe piață a fost HTC Dream, anunțat pe 23 septembrie 2008.
De ce sunt atâtea versiuni?
Tehnologia Android a avansat în multe feluri, fie în furnizarea de noi seturi de hardware (componentele fizice), fie în capabilitățile software (funcțiile telefonului).
Prin urmare, în fiecare an este lansată o nouă actualizare, pentru a oferi compatibilitate cu inovațiile de pe piață (producători de telefoane mobile și alte dispozitive), pe lângă furnizarea de caracteristici care sunt cerințe ale nevoilor utilizatorilor.
Actualizarea sistemului de operare este, de asemenea, importantă pentru a asigura securitatea dispozitivului pe care îl utilizați, deoarece în noile versiuni sunt corectate erorile sau golurile, care pot fi exploatate de utilizatorii rău intenționați.
Și unde intră iOS în poveste?
iOS este, de asemenea, un sistem de operare, dar este exclusiv pentru smartphone-ul Apple, iPhone. A fost folosit și pe iPad, dar tableta Apple și-a câștigat propriul sistem, numit iPadOS.
Android aparține Google, care permite producătorilor de telefoane mobile (Samsung, Xiaomi, LG, Motorola etc.) să folosească sistemul de operare pe dispozitivul pe care doresc să-l pună pe piață.
În acest proces are loc și personalizarea fiecărui producător, astfel că Androidul „de la” Samsung este diferit de cel care rulează pe un telefon mobil Xiaomi. Și, pentru că este un sistem de operare open source, companiile își pot dezvolta și propriile funcții în cadrul sistemului, care pot fi atractive pentru consumatori.
Android pe alte dispozitive?
Este deja clar că Android îți permite să folosești un telefon mobil de aproape orice marcă, cu excepția Apple. Dar, acest univers este extins și la alte dispozitive, cum ar fi tablete, televizoare și chiar mașini, cu Android Auto.
Acest lucru este bun, atât în ceea ce privește oferirea de servicii, deoarece mulți dezvoltatori sunt obișnuiți cu platforma, cât și în ceea ce privește uzabilitatea pentru utilizatori, care sunt deja obișnuiți cu sistemul de operare și nu vor avea nevoie de acea curbă de învățare atunci când cumpără un produs nou.
Android și iOS domină piața telefoanelor mobile. Nimic nu împiedică o altă companie să-și asume un risc în această lume. Este însă necesar să construim ceva la înălțime și cu credibilitatea pe care deja o oferă aceste două sisteme.
Care sunt principalele caracteristici ale sistemului Android?
Sistemul de operare se bazează pe nucleul Linux, adică dezvoltatorii, designerii și, de asemenea, producătorii de dispozitive pot face modificări și pot crea funcționalități diferite. Include diferite tipuri de conectivitate (GSM, CDMA, Wi-Fi, Bluetooth ), precum și diverse suporturi media (AVI, MKV, FLV, MPEG4 etc.) și formate de imagine (JPEG, PNG , GIF, BMP , MP3 și etc). De asemenea, Android are mai multe API-uri pentru a susține serviciile și, așa cum este de la Google, include toate serviciile oferite de companie.
Surse:
Comentarii recente